На пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет беше представено мобилното приложение Помогни ми,

...
 На пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет беше представено мобилното приложение Помогни ми,
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще помага в борбата с домашното насилие

 На конференция в Гранитна зала на Министерски съвет беше представено мобилното приложение " Помогни ми ", съобщи кореспондент на.

Приложението дава опция жителите да получават бързо и елементарно информация за обсега на правна помощ у нас, стъпките, които би трябвало да подхващат за отбрана на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с поддръжка на потърпевши от домашно принуждение и принуждение учредено на пола.

Мобилното приложение е създадено по план на Националното бюро за правна помощ, финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

С приложението насочваме доста мощно обръщение – в българското общество няма място за принуждение – било то физическо, психическо или онлайн, сподели вицепремиерът Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова.

Приложението дава доста храброст на жертвите да реализират съвещания. Всички знаем какъв брой мъчно е да се осмелиш да приказваш, да знаеш, че ще има дейности от страна на страната. Целта е информацията да бъде дадена в точния момент, което да докара до ефикасна отбрана на правата на жертвата. Това приложение е единствено стъпка напред, надалеч не изчерпва всички, което би трябвало да бъде направено. Трябва да създадем по този начин, че политиките, свързани с предварителната защита на насилието, да дават резултати, добави Габриел.

Министърът на правораздаването означи, че приложението дава опция за директен достъп до всички отраслови организации, които могат да обезпечат помощ на жертвите на принуждение.

То изпреварва с малко работата по координационния механизъм който обгръща другите институции, които дават отговор за отбраната и предварителната защита от домашно принуждение. Механизмът ще бъде приключен до края на годината и идната година ще бъде утвърден като метод на деяние, с цел да могат потърпевшите от принуждение да се свързват със съответните институции и организации и да могат да се възползват от помощ, съобщи правосъдният министър.

Надявам се, че приложението ще бъде полезно за всички потърпевши от домашно принуждение и ще даде опция гражданите да получат елементарно и налично информация за обсега на правната помощ у нас, както и стъпките, които би трябвало да подхващат за отбрана на своите права, уточни министърът на вътрешните работи.

На конференцията стана ясно, че в мобилното приложение " Помогни ми " има информация за правна помощ, правосъдна медицина, поддръжка за деца, както и за институции и неправителстъвени организации. Приложението оказва точната локация на съответната институция или неправителствена организация, дава възмижност за непосредствено свързване с тях. Потребителите могат да научат по какъв начин да получат безвъзмездна правна помощ и какви са техните права. Могат да научат по какъв начин да се свържат с центрове или организации и да намерят поддръжка. В приложението са разказани и всички права, които имат жертвите на принуждение.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР